Cehennemağzı Mağaralarının sembolik değerini anlamak ve anlamlandırmak
Özet Görüntüleme: 52 / PDF İndirme: 24
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14568612Anahtar Kelimeler:
Göstergebilim, Cehennemağzı Mağaraları, Charles S. Peirce, anlamak ve anlamlandırmakÖzet
Cehennemağzı Mağaraları, Zonguldak’ın Ereğli İlçe Merkezi'nin doğusunda, Ayazma (Kutsal Su) Deresi Vadisi'nin güneyinde konumlanmıştır. Bölge, saha mitolojisinde Acheron (Üzüntü Vadisi) Vadisi olarak anılmaktadır. Ereğli şehrinin İnönü Mahallesi sınırları içinde yer alan bu alan, Kale Tepesi'nin yamaçlarında dört mağarayı içermektedir. Söz konusu mağaralar, jeolojik özelliklerinin yanı sıra sembolik ve mitolojik özellikleriyle de dikkat çekmektedir. Çalışmanın amacı Cehennemağzı Mağaralarının tarihi boyutlarıyla zengin görsel anlamlara sahip estetik değerlerin, izleyicilere nasıl mesajlar ilettiğini incelemek; doğal ve kültürel kaynakların gelecek nesillere aktarılmasında kültürel bir bilinç oluşturarak, tarihi, estetik ve sembolik zenginliklere ulaşmayı ve bu değerleri tanıtarak geniş kitlelere yaymayı amaçlamaktadır. Cehennemağzı Mağaraları üzerinde yapılan araştırmalar, mağaralardaki motiflerin ve sembollerin tarihi, kültürel, estetik ve iletişimsel yönlerini belirlemeyi hedeflemektedir. Aynı zamanda, bu araştırmanın amacı, evrensel ve milli değerleri en iyi şekilde yansıtan sembolik ve figüratif motiflere dikkat çekerek farkındalık oluşturmaktır. İnceleme aşamaları, Charles S. Peirce’in tanımladığı gösterge çözümleme adımları olarak ele alınmıştır. Bu aşamalar, göstergenin kendi içinde çözümlenmesi, gösterge ile nesne arasındaki ilişkinin çözümlenmesi ve göstergenin yorumlayan ile ilişkisinin çözümlenmesi olarak belirlenmiştir. Çalışmanın sınırlılıklarını Cehennemağzı Mağaralarında bulunan figürleri ve o döneme ait arkeolojik unsurları (sembolleri) kapsamaktadır. Saha araştırmaları ve doküman analizi beraber kullanılmıştır. Mağaralarda çekilen fotoğraflar saha araştırmaları sonucunda elde edilirken sembollerin bulunuş, oluşum ve kayda geçiş verileri doküman analizi yöntemi ile ele alınmıştır. Saha araştırmalarında kullanılan doğrudan gözlem, katılımcı gözlem, nitel görüşmeler, etnografya ve vaka analizlerinden doğrudan gözlem yöntemine başvurulmuştur. Çalışmamıza konu olan Cehennemağzı Mağaralarının daha önce sembolik çözümlemesinin yapılmamış olması çalışmamızın önemini içermektedir. Cehennemağzı Mağaraları üzerinden yaptığımız estetik ve sembolik değer çözümlemesi, Charles S. Peirce’in göstergebilim kuramıyla uyumlu bir şekilde, sembollerin ve işaretlerin karmaşıklığı ve anlamın ilişkisel doğasına dikkat çekmektedir. Bu çözümleme, mağaraların estetik ve sembolik değerlerini anlamamıza ve kültürel mirası gelecek nesillere doğru şekilde aktarmamıza yardımcı olacaktır. Charles S. Peirce’in kuramı ışığında kültürel bir bilince dayalı araştırmalarla, tarihi, estetik ve sembolik değerlere erişim sağlanabildiği ve bu değerlerin özel ve genel anlamda tanıtılabileceği bu çalışmayla ortaya konulmuştur.
Referanslar
Akerson, F. E. (1987). Göstergebilime Giriş (1. Baskı). Alan Yayıncılık
Akerson, F. E. (2005). Göstergebilime giriş. Multilingual Yayınları.
Bhattacharjee, A. (2012). Social Science Research: Principles, Methods and Practices. USF Tampa Bay Open Access Textbooks Collection, Book 3. http://scholarcommons.usf.edu/oa_textbooks/3/
Bowen, A. G. (2009). Document analysis as a qualitative research method. Qualitative Research Journal, 9(2), 27-40.
Clarke, D. S. (1990). Sources of Semiotic. Southern Illinois University.
Corbin, J., & Strauss, A. (2008). Basics of qualitative research: Techniques and procedures for developing grounded theory (3. Baskı). Sage.
Dörner, F. K. (1972). Herakleia Pontike Tarih ve Topografik Araştırmalar. Avusturya Bilimler Akademisi Komisyon Yayınevi.
Hodder, I. (2003). The interpretation of documents and material culture. İçinde N.K. Denzin & Y. S. Lincoln (Ed.), Collecting and interpreting qualitative materials (2. Baskı). Sage. (ss.155-175).
Karakuzulu, Z. (2002). Cehennemağzı (Kdz. Ereğli) Mağaraları’nın Turizm Coğrafyası Açısından Önemi. Sosyal Bilimler Dergisi, 2(28-29), 227-243.
Kıran, A. E., & Kıran, Z. (2006). Dilbilime giriş –dilbilgisinden dilbilime. Seçkin Yayıncılık.
Özmakas, U. (2009). Charles Sanders Peirce’in gösterge kavramı. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(1), 32-45.
Peirce, C. (1982). Writings of Charles S. Peirce (U. Özmakas, Çev.). A Chronological Edition, 1, (1857-1866), 323-339.
Peirce, C. (1984). Writings of Charles S. Peirce (U. Özmakas, Çev.). A Chronological Edition, 5, (1984-1886), 227-229.
Rifat, M. (2000). XX. yüzyılda dilbilim ve göstergebilim kuramları. Om Yayınevi.
Rifat, M. (2005). XX. yüzyılda dilbilim ve göstergebilimin kuramları. Yapı Kredi Yayınları.
Rifat, M. (2014). Göstergebilimin abc’si. Say Yayınları.
Stake, R. E. (1995). The art of case study research. Thousand Oaks. Sage
Toklu, O. (2003). Dilbilime giriş. Akçağ Yayınları.
Uzuner, Y. (1999). Niteliksel araştırma yaklaşımı. İçinde Uzuner, Y. (Ed.), Niteliksel araştırma yaklaşımı: Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. T. C. Anadolu Üniversitesi Yayınları. (ss. 175-190).
Yaylagül, Ö. (2015). Göstergebilim ve dilbilim. Hece Yayınları.
Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Seçkin Yayıncılık.
Yin, R. K. (1994). Case study research: Design and methods (2. Baskı). Sage.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 TAMGA-Türkiye Göstergebilim Araştırmaları Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.